
Het Jubileumconcert:
‘De Dirigente’
Marcela Obermeister Shasha 25 jaar dirigent
vond plaats op
25 maart 2023, Zuiderkerk Amsterdam, 20:15 uur
1 April 2023, Antonius Abtkerk Scheveningen, 20:15 uur
De koren esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj zongen samen
Psalm 42 van Mendelssohn gedirigeerd door
Marcela Obermeister Shasha
begeleid door het Dordrechts Kamerorkest
Sopraan: Phoebe Kirrage, Bariton: Oz Shasha
Piano: Juan Pablo Dobal
De koren zongen ook een eigen programma met liederen van Piazolla, Rossi, Lewandowski e.a.

100 jaar Piazzolla, 23 oktober 2022 in Theater de Nieuwe Regentes, 14:30 uur
Het Carel Kraayenhof Quartet speelde instrumentale juweeltjes afgewisseld met kleurrijke persoonlijke verhalen.
esGROOT zong in het voorprogramma om 14:30 uur onder leiding van Marcela Obermeister Shasha versterkt door soliste Mirre Valkenburg. We zongen: Balada para un loco, Adiós Nonino, Invierno Porteño, Chiquilín de Bachín en Jacinto Chiclana.

van herfst naar zomer, 26 juni 2022, 19:30 uur
Marcela Obermeister Shasha, dirigent
Duitse Kerk, Den Haag, Bleijenburg 3B
Verschillende interpretaties van de herfst zullen voorbijkomen: een ingetogen (‘Lux Aeterna’),
de hoop elkaar weer te kunnen omhelzen
(‘Donde nace la esperanza’),
ritmische Scandinavische liederen over de natuur,
en een vrolijk ‘Sumer is icumen’ (de zomer is gekomen)

Jubileumconcert ‘De Dirigente’
Marcela Obermeister Shasha 25 jaar dirigent
Oorspronkelijk gepland op 21 maart en 4 april 2020
Vanwege Corona uitgesteld naar april/maart 2023
Een concert door de kamerkoren
esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj
De koren zingen samen Psalm 42 van Mendelssohn begeleid door
Philharmonisch Orkest Mozart o.l.v. Ivo Meinen
sopraan Phoebe Kirrage,
bariton Oz Shasha
piano Jo van Beusekom
De koren zingen ook een eigen programma met liederen van Rossi, Ramirez, Lewandowski e.a.

AUK kamerkoor en esGROOT gaven samen een concert op 7 (Nassaukerk Amsterdam) en 13 april 2019 (Ichtuskerk Den Haag)
‘Waar de wind ons brengt’
Dirigenten:
Alfrun Schmid
Marcela Obermeister Shasha
We zongen liederen uit alle windstreken o.a. Schnittke, Gjeilo, Hindemith, Gustavino, Aldema, Rehnqvist, Rechter, Sigurbjörnsson. Beide koren zongen een eigen programma en enkele liederen samen.
Heb je dit concert gemist kijk en luister dan via ons YouTube kanaal:
Hindemith: Six Chansons
Programmaboekje met teksten en vertalingen

Het Jubileumconert van esGROOT vond plaats op 17 november 2018 in de Christus Triumfatorkerk te Den Haag
Ter gelegenheid van 20 jaar esGROOT
Dirigent: Marcela Obermeister Shasha
We zongen de Misa Criolla van Ariel Ramirez, met het Ensemble Criollo en solist Álvaro Pinto Lyon
Speciaal voor dit jubileumconcert is Collage in Tijd gecomponeerd door René Samson (muziek) en Olaf Mulder (libretto) geïnspireerd op de geschiedenis van esGROOT
Heb je dit concert gemist? Kijk dan op ons YouTube kanaal naar de video opnames gemaakt door Hanna Samson met geluid van Jan Maarten van den Boom of naar de geluidsopnamen van Jesse Schouw. Klik hier of gaan naar het YouTube kanaal van esGROOT.
Programmaboekje met de teksten en vertalingen

esGROOT gaf op 4 november 2017 een concert.
Dirigent: Marcela Obermeister Ichtuskerk, Duinkerksestraat 11, Scheveningen, aanvang 20:15 uur
Onder de titel ‘ When Knut meets Carlos meets Ruth’ werden liederen gezongen van Scandinavische, Spaanse en Israëlische componisten.
De Nacht, 19 november 2016

esGROOT gaf op zaterdagavond 19 november 2016 een concert.
Dirigent: Marcela Obermeister Ichtuskerk, Duinkerksestraat 11, Scheveningen, aanvang 20:15 uur, Zaal open 19:30 uur
Onder de titel ‘De Nacht’ bestond het programma uit liederen van Brahms (Opus 64, nr 1 en 2 en Opus 92, nr 1 en 3), Fauré (Les Djinns), Lauridsen, Barber en Zuid-Amerikaanse en Hebreeuwse liederen.
Voor de geluidsopname van deze liederen gemaakt door Harry Fossen, klik hier
Beautiful, my delight, 13 februari 2016

Onder de titel ‘Beautiful, my delight’ werd het leven en de liefde bezongen in het Frans, Engels, Spaans en Hebreeuws.
Het programma bestond uit:
Shir Hashirim, The Song of Solomon
To be sung on the water, Samuel Barber, tekst van Louise Bogan
The Blue Bird, Charles Villiers Stanford, gedicht van Mary E. Coleridge
Le long du quai, Maurice Vaute, tekst van S. Prudhomme
L’Albatros, Patrick le Mault, tekst van Charles Baudelaire
Aujourd’hui je chanterai, Marie Thérèse Robin; Streets, Albert de Klerk, tekst van Paul Verlaine
Como pájaros en el aire, tekst en muziek van Peteco Carabajal; Cuatro Estrofas, Alegandro Lerner; Cuando yo me transforme, Litto Nebbia; Hombre en el tiempo, Cesar Isella
3 generaties herdenken 70 jaar bevrijding, 26 april 2015
Op deze zondagmiddag heeft esGROOT de Holocaust Cantata uitgevoerd in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente, gelegen aan de Zuidelijke Wandelweg 41 te Amsterdam. De liedteksten van de Cantata zijn door gevangenen in de concentratiekampen in het Pools geschreven en naar het Engels vertaald. Hierin worden de doden herdacht en het leven geëerd.
Bij dit concert zijn ook de teksten uit de Holocaust Cantata voorgelezen, die zijn gebaseerd op letterlijke weergaven van interviews, op historische gegevens en op het verhaal van Irena Augustyñska Kafka.
Honrar la vida, 7 maart 2015

Leven in vrijheid en vrede, het lijkt zo gewoon, maar als we om ons heen kijken naar de wereld van vandaag weten we dat dit niet zo vanzelfsprekend is.
Wat mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen met de vrijheden die we hebben. Laat ons die koesteren als een groot goed:
¡Honrar la vida!
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf bezettingsjaren waarin miljoenen Joden en anderen door de nazi’s als ideologisch ongewenste personen gedeporteerd werden. Ter nagedachtenis aan hen bracht esGROOT de Nederlandse première van de Holocaust Cantate.
De liederen maken deel uit van de Aleksander Kulisiewicz-collectie en zijn geschreven in concentratiekampen door Poolse gevangenen. Donald McCullough bewerkte de liederen voor gemengd koor met solisten, piano en cello.
De Cantate werd zeer sfeervol begeleid door Heleen Nijenhuis (piano) en Sanne van der Horst (cello). De solo’s werden gezongen door drie talentvolle jonge mensen: Catelijn van Berkel, Steven van der Linden en Tal Shasha. Zij verzorgden ook het intermezzo voor de overgang naar muziek die in het teken van hoop en leven stonden. De werken in dit tweede deel in het Hebreeuws en Spaans werden a capella uitgevoerd en gingen over de vrijheid van denken, van meningsuiting maar ook over de natuur, de liefde en muziek.
¡Honrar la vida!
Opnieuw waren er meer dan 200 bezoekers in de Nieuwe Badkapel. Zij vonden dit het mooiste concert ooit van esGROOT!
Vento, 8 februari 2014
Op zaterdag 8 februari 2014 zong esGROOT wederom in de Nieuwe Badkapel in Den Haag. De zaal was met meer dan 200 bezoekers goed gevuld.
Het concert droeg de titel Vento (wind) verwijzend naar de muziek die uit alle windstreken kwam.
Zo zongen we de zeven liederen van Brahms, een viertal liederen uit de Dreigroschenoper van Kurt Weil, Hebreeuws en Braziliaanse liederen van onder anderen Yehezekel Braun en Menakhem Wiesenberg.
Alle werken werden a capella uitgevoerd.
De avond werd opgeluisterd met een intermezzo uitgevoerd door een tweetal jonge muzikale talenten: Tal Shasha (zang) en Wouter van der Lans (piano).
Na afloop van het concert was er een nazit met een drankje voor publiek en koor.
Muziek uit de oude en nieuwe wereld, 20 april 2013
In het kader van een uitwisselingsprogramma met het kamerkoor Le Scherzo uit het Franse Mâcon zongen wij op deze avond in de Houtrustkerk samen met hen en het Haags Kleinkoor. In oktober 2012 waren wij al te gast bij Le Scherzo.
Het Franse koor staat onder leiding van dirigente Henriëtte Adler. Het Haags Kleinkoor wordt gedirigeerd door de kerkmusicus, dirigent en componist Hans Jansen.
Op deze avond werd er muziek ten gehore gebracht van onder meer Franse, Duitse, Argentijnse en Nederlandse componisten (Fauré, Schütz, Tabbush en Röntgen).
Suite Argentina, 9 februari 2013

Op zaterdag 9 februari 2013 vierde esGROOT haar derde lustrum met een concert in de Christus Triumfatorkerk. Het lustrumconcert bestond uitsluitend uit Latijns-Amerikaanse muziek omdat we tegelijkertijd vierden dat onze Argentijnse dirigente, Marcela Obermeister Shasha alweer 10 jaar leiding gaf aan ons koor!
Op deze avond brachten we o.a. de wereldpremière van “Suite Argentina” ten gehore, speciaal gecomponeerd door Vivian Tabbush (Buenos Aires – mei 2012). In deze aanstekelijke suite nam Tabbush ons mee naar de verschillende regio’s van Argentinië, het was een kennismaking met de verscheidenheid aan ritmes.
Als intermezzo kon men genieten van een prachtig uitgevoerde tango en vierden we ons lustrum na afloop met een drankje en een hapje tezamen met alle bezoekers.
Piyutim, 11 februari 2012
Te beluisteren waren Hebreeuwse liederen, werken van Piazzolla en Engelstalige muziek. In het jaarverslag van het koor staat te lezen: “En dan waren er die momenten die bijna onbenoembaar zijn. Je staat met z’n allen te zingen en opeens hoor je: nu zijn we even geen eenentwintig losse stemmen, nu zijn we één koor. Je kijkt naar Marcela’s gezicht en je ziet dat klopt wat je hoorde. We zingen geen noten, maar we maken muziek.”
Kijk bij de ‘reacties’ op deze website voor een wel heel bijzondere, opgestuurd door een luisteraar de dag na het concert aan een van de koorleden.
Les couleurs de la vie, 16 april 2011

Met de titel “Les couleurs de la vie” bracht esGROOT op 16 april een gevarieerd concertprogramma met liederen van verschillende componisten. Het programma, dat deze keer voor het eerst zonder pauze werd uitgevoerd, bestond uit verschillende ‘blokjes’ die qua taal van elkaar verschilden.
Het eerste deel was Franstalig, waarbij de liederen van Fauré fraai werden begeleid door Heleen Nijenhuis, die ook nog de toegift ‘Agua de beber’ vrolijk opluisterde. Alle andere werken in het Frans, Spaans en Hebreeuws, werden a capella uitgevoerd.
De inleiding en de verbindende teksten werden geschreven en voorgedragen door Douwe Schenk.
Na afloop van het concert was er nog een gezellige nazit met een drankje voor publiek en koor!
Joods Korenfestival, 27 maart 2011
Op zondagmiddag 27 maart heeft esGROOT, samen met nog acht andere koren, deelgenomen aan het eerste lustrum van het Joods Korenfestival. Het evenement met Israëlisch, Jiddisch en Liturgisch repertoire vond plaats in het nieuwe Progressief Joods Centrum, dat is gelegen aan de Zuidelijke Wandelweg te Amsterdam. Ook de voor velen bekende dirigent Jules van Hessen heeft aan dit jaarlijkse festival zijn medewerking verleend en leiding gegeven aan een ‘Sing-along’.
Scratchconcert in de Vredeskapel, 12 februari 2011
Voor de 2e keer organiseerde esGROOT onder de bezielende leiding van Marcela Obermeister een scratch voor zijn fans in de Vredeskapel te Den Haag. Maar liefst 55 personen hadden zich deze keer aangemeld voor het programma met twee Israëlische canons, een 3-stemmig Argentijns lied en een 4-stemmig nederlandstalig lied. De mannenstemmen waren deze keer goed vertegenwoordigd, zodat zelfs het 4-stemmige lied goed uit de verf kwam.
Koorleden, scratchers en toehoorders dronken na afloop nog een lekker glas wijn of fris en deelden met elkaar de ervaringen van die middag.
De scratch was opnieuw een groot succes en de roep om hier toch vooral mee door te gaan werd vaak gehoord!
Op het programma stonden:
– Ana Halach Dodech (Canon)
– Hasjiwenoe (Canon)
– Rumi Cani (Sopraan, Alt, Bas)
– En ‘s avonds, van Jef Tinel (1885-1972) (Sopraan, Alt, Tenor, Bas)
Kamerkorenfestival, 25 september 2010
esGROOT bracht op het Kamerkorenfestival een programma met Zuid-Amerikaanse werk van Gardel en Guastavino en Hebreeuws werk van Haiman, Er waren ook 7 andere Haagse koren te beluisteren, waaronder Quattro Stagioni, het Haags Renaissance Kamerkoor en Capella Stella Maris. Met alle koren werd ‘Die Launige Forelle’ gezongen en samen met het publiek de canon ‘Dona nobis Pacem’.
De Spiegel, 27 maart 2010
esGROOT bracht op zaterdag 27 maart 2010 een gevarieerd programma in de Nieuwe Badkapel. Op het programma stonden zowel klassieke werken van Brahms en Mendelssohn als hedendaagse Hebreeuwse liederen van o.a. Ben-Haim en Zuid-Amerikaanse werken van o.a. Piazzolla en Gardel. Download hier de poster
Optreden in het Culturalis Koorfestival 2009
Op 14 november 2009 gaf esGROOT voor het eerst in zijn bestaan een concert waarbij uit het hoofd werd gezongen. In de Haagse Passage trakteerde het koor het winkelend publiek op Zuid-Amerikaanse klanken met bijpassende choreografie. Dat drie dansparen hun tango-kunsten vertoonden was niet alleen voor het publiek, maar ook voor ons een geweldige verrassing. Wilt u een beeld krijgen van de gebeurtenissen op die gedenkwaardige 14e november? Klik hier voor een fotoreportage>>. Wilt u foto’s van Culturalis zien? Klik hier. En wie dit concert (nogmaals) wil horen en zien: het grootste gedeelte van het programma herhalen wij als onderdeel van het concert van 5 februari 2010.
Lustrumconcert, 7 november 2008 in de Kloosterkerk
In 2008 bestond esGROOT tien jaar. Dat werd gevierd met een groots jubileumconcert in de Haagse Kloosterkerk. Op vrijdagavond 7 november luisterden meer dan 500 enthousiaste fans naar het beroemde Requiem van Fauré en naar hoogtepunten uit het tienjarige repertoire (o.a. Debussy, Elgar, Piazzolla, Segal).